ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ

Η ψωρίαση είναι διαφορετική για τον καθένα

Η ψωρίαση είναι μία φλεγμονώδης νόσος, η οποία επηρεάζει όλο το σώμα, παρόλο που είναι εμφανέστερη στο δέρμα1.

Περίπου το 2% του πληθυσμού έχει ψωρίαση2 και η πλειοψηφία αυτών (περίπου 90%) ψωρίαση κατά πλάκας3, μία μορφή της νόσου που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες δερματικές βλάβες μεγάλου πάχους, που ονομάζονται πλάκες και προκαλούν κνησμό, απολέπιση και πόνο1.

Η ψωρίαση εκδηλώνεται με ποικίλους και διαφορετικούς τρόπους1,4, με αποτέλεσμα κάθε εμφάνιση της νόσου να εκδηλώνεται διαφορετικά στον καθένα.

Εάν έχεις ψωρίαση, δες τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει

Οι ερυθρές δερματικές πλάκες που ξεφλουδίζουν και προκαλούν κνησμό μπορεί να επηρεάζουν την καθημερινότητα σου, αλλά και την αυτοεκτίμησή, την καριέρα και τις σχέσεις σου. Αυτό συνεπάγεται την πιθανή απώλεια των μικρών απολαύσεων της ζωής5-7.

Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση αποφεύγουν ρούχα με τα οποία φαίνεται η φλεγμονή τους5, δραστηριότητες όπως το κολύμπι8, ακόμη και τη σωματική επαφή, όπως χειραψίες και αγκαλιές9.

Για πολλούς, η ψωρίαση είναι μία χρόνια κατάσταση και εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής10.

Η επίπτωση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με τη φλεγμονώδη φύση της, συνιστούν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) θεωρεί την ψωρίαση σοβαρή μη μεταδιδόμενη νόσο11.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που μίλησες σε κάποιον σχετικά με την ψωρίαση;

Η πρόοδος στον τομέα της δερματολογίας σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τα άτομα με ψωρίαση σε σχέση με το παρελθόν.

Καθώς βελτιώνεται η κατανόηση για τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης της ψωρίασης, οι δερματολόγοι έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τις θεραπείες που συνταγογραφούν12.

Ορισμένα άτομα που η ψωρίαση τους έχει βελτιωθεί με τη θεραπεία υποστηρίζουν πως η καθημερινή τους ζωή δεν επηρεάζεται πια από την κατάστασή τους13,14.